Podľa Antona Danka bude nová Tatranská galéria ozdobou mesta

26.10.2009 Poprad

Poprad 26. októbra (TASR) - Novozrekonštruovanú Tatranskú galériu dnes slávnostne otvorili v Poprade. Rekonštrukcia trvala 13 mesiacov a preinvestovalo sa na ňu viac ako 820.000 eur.
Ako uviedla riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková, galéria so svojím súčasným interiérom a exteriérom patrí určite medzi tie najlepšie a najvýznamnejšie na Slovensku. \"Čo sa týka atmosféry, myslím, že tá energia a ten duch elektrárne tu stále ostal, a každý kto tu príde, nielen odíde s umeleckými zážitkami, ale tak trochu aj nabitý tou pozitívnou energiou, ktorá tu v tomto priestore panuje, \" skonštatovala Ondrušeková.
Anton Danko, primátor mesta Poprad uviedol, že po dlhom čase už budova starej elektrárne \"nebude hanbou mesta Poprad, ale ozdobou mesta Poprad. \"
Peter Chudík, predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa vyjadril, že budova teraz svieti zvnútra i zvonku a je pýchou nielen kraja, ale aj kultúry na Slovensku. Vyzdvihol tiež fakt, že sa pri realizácii tohto projektu spojili samosprávy, miestna samospráva mesta Poprad a regionálna samospráva PSK.
V rámci otvorenia galéria predstavila svoj depozitár a taktiež veľmi vzácne reštaurované diela z 18. storočia, ktoré mali v tento večer premiéru. Boli tu tiež vystavené diela mladých umelcov z východoslovenského regiónu, a to Anny Márie Kolárovej a Kamila Kozuba. Taktiež mohli návštevníci vzhliadnuť diela významných osobností slovenského výtvarného umenia.
Príjemnú atmosféru slávnostného otvorenia dopĺňalo vystúpenie Martina Babjaka a klaviristu Daniela Buranovského. Celým večerom hostí sprevádzal nezabudnuteľný František Kovár.
Tatranskú galériu čaká podľa slov jej riaditeľky ešte jedna etapa rekonštrukcie. V rámci nej sa chcú sústrediť na dokončenie bezbariérovosti, vybudovanie výťahu, kaviarne, reštaurácie, malého art-shopu a kníhkupectva. Rekonštrukciou prejde aj komín, ktorý je stavaný zvláštnou technológiou, a nádvorie, ktoré by malo byť oddychovou zónou pre návštevníkov. Finančné prostriedky na túto etapu chce galéria získať zo štrukturálnych fondov.
 

Vyberte región